Kalkınma Ajansları Nedir ?

Kalkınma Ajansları bölgeler arası eşitsizliklerin azaltılması ve bölgesel kalkınmanın sağlanması için toplam 26 bölgede kurulan, Kalkınma Bakanlığı’nın koordinasyonunda faaliyet gösteren bölgesel kalkınma ajanslarıdır.
Kalkınma Ajansları tamamıyla kamu  kaynaklarından  finanse  edilen  kuruluşlar olup, bir kamu kuruluşudur ve AB vb. fon kaynaklarıyla bir ilişkisi bulunmamaktadır.

     Kalkınma Ajanslarının sağladığı destekler;

  • Proje teklif çağrısı yöntemiyle sağlanan doğrudan finansman desteği
  • Doğrudan faaliyet desteği
  • Güdümlü proje desteği
  • Faiz desteği ve faizsiz kredi desteği( dolaylı finansman)
  • Teknik destekler (Planlama Çalışmaları, Plan Uygulamaları, Yerel/Bölgesel Kalkınma Çalışmaları, Eğitim ve Danışmanlıklar)

 Doğrudan finansman desteği nedir?

Kalkınma ajansları faaliyet planlarına bağlı olarak program bazında teklif çağrılarına çıkmaktadır. Açıklanan destek programının açık olduğu dönem içerisinde uygun başvuru sahiplerinin proje başvuru formu ve eklerini hazırlayarak Ajansa sunması gerekmektedir.

Destek programlarının teklif çağrıları yıl boyunca açık olmadığı, başvuruların süresi kısıtlı bir zamanda olduğu için sunulacak proje tekliflerinin destek programlarının açık olduğu dönem içinde sunulması zorunludur. Son başvuru süresi geçen programlar için başvuru yapılamaz.

Proje teklifi sunmak için bir destek programının açık olması zorunlu mudur?

Evet, zorunludur. Destek programlarının kapalı veyahut açık olmadığı durumlarda Ajanslara proje başvurusu yapılamaz ve destek talebinde bulunulamaz.

Ajanslardan mali destek alabilmek için proje teklifi sunmak zorunlu mudur?

Evet, zorunludur. Uygun başvuru sahipleri Ajansların belirlemiş olduğu formları kullanmak ve istenilen bilgi ve evrakları hazırlamak suretiyle Ajanslardan destek talep edebilirler.

Mali destek programları kapsamında ajansların sağladığı destek miktarı, oranı ve süresi nedir?

Destek miktarı her bir teklif çağrısı için ayrı şekilde belirlenmektedir. Örneğin bir KOBİ programı için Ajansın sağlayacağı azami destek miktarı 400 Bin TL olabilirken, büyükbaş hayvancılık programı için azami destek miktarı 250 Bin TL olabilmektedir.

Ajansların, bağlı oldukları mevzuatları gereğince özel sektöre sağlayacağı destekler proje toplam uygun maliyetlerinin % 50’sini aşamaz. Buna göre özel sektöre ajansların sağlayacağı destek oranı azami % 50’dir.

Proje uygulama süresi de 12 ayı geçemez.

Kimler Başvurabilir?

  • Her programiçinkimlerinbaşvuruyapabileceğiajanstarafındanbelirlenmekle birlikte genel olarak aşağıdaki kurumlar/kişiler başvuru yapabilir.
  • Gerçek kişiler (sözleşme aşamasında işletme olarak tescil edilmeyi taahhüt etmek şartı ile),
  • KOBİ tanımına uyan gerçek ve tüzel kişiler,
  • Kooperatif, birlik, teknopark, organize sanayi bölgeleri müdürlükleri, belediyelere bağlı kar amacı güden şirketler, diğer gerçek ve tüzel kişiler (anonim şirketler, limited şirketler, şahıs şirketleri vb.),
  • Kaymakamlıklar, Bakanlık İl ve İlçe Müdürlükleri, Bakanlıklara Bağlı Kurum, Kuruluş ve Enstitüler İl Özel İdaresi ve Belediyeler,
  • 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunu çerçevesinde kurulmuş birlikler,
  • Üniversite rektörlükleri, rektörlüğe bağlı araştırma merkezleri, enstitüler, fakülteler, meslek yüksekokulları ve meslek liseleri,
  • Sivil toplum kuruluşları (odalar, birlikler, dernekler, vakıflar vb.),
  • 1163 sayılı Kooperatifler Kanuna göre kurulmuş tarımsal amaçlı kooperatifler,
  • 5200 sayılı Üretici Birlikleri Kanuna göre kurulmuş üretici birlikleri.

Planlama ve İlerleyiş

Ücretsiz Analiz

 

 

Planladığınız faaliyetlerle ilgili paylaştığınız bilgiler doğrultusunda, size en uygun proje veya teşvik programını tespit ederek hazırladığımız raporu ücretsiz sunuyoruz.

Planlama

 

Başvurmaya karar verdiğiniz proje ve teşvik programları ile ilgili iş, zaman ve personel planlamasını, tüm tecrübemizi sunarak sizlerle birlikte yapıyoruz. Yol haritanızı tecrübelerimiz ve sizin verdiğiniz bilgiler ile hazırlıyoruz.

Proje ve Teşvik Dosyalarının Hazırlanması

Planladığımız faaliyetler ile ilgili tespit ettiğimiz proje ve teşvik programlarına ilişkin başvuru dosyalarınızı mevzuata, ilgili kurallara ve tecrübelerimize uygun şekilde, kaliteden ödün vermeden, en hızlı ve en özgün şekilde hazırlıyıp sunuyoruz.

Süreç Takibi

Bu aşamada onay verdiğiniz ve resmi başvurusu yapılan proje ve teşvik dosyalarınızın, bürokratik ve takibi uzmanlık gerektiren yasal süreçlerinin her adımını, başvurularınızın olumlu sonuçlanması için titizlikle takip ediyor ve sizlerle her aşamada bilgi paylaşıyoruz.

Hibe veya Teşvik Onayı

Başvuru ve süreç takibi sonrasında onayı alınan proje ve teşvik dosyalarınıza ilişkin hibe, destek ve teşviklerin işletmeniz hesaplarına geçmesi veya teşvik kullanımı süreçlerini sizlerle işbirliği içerisinde yürütüyor ve hakedişlerinizin takibini yapıyoruz.

Raporlama ve Kapanış

 

Uygulamaya alınan proje ve teşvik programlarının dönemsel gerçekleşme ve kapanış raporlarını hazırlayarak hem ilgili kurum hem de sizlerle zamanında paylaşıyor, süreci tüm kurallara uyarak zamanında kapatıyoruz. Fon ve teşviklerden faydalanmanızı sağlıyoruz.

``Kazandır Kazan`` ilkesiyle müşterilerimizi hedeflerine ulaştırıyor, profesyonel iş yapıyoruz.